понеделник, 28 юни 2010 г.

Зайче картичка - Втори урок

Тече втората седмица на Третата игра - Сладурски животинки и е време за нашият Втори урок.
Тази седмица това е Зайче-картичка.

Ето така изглежда готовата картичка, а за да я направите е необходимо да имате бял картон, розов картон, малко парче черна гланцова хартия, ножица, лепило, молив, шаблончета и кривка (или поне така я наричахме навремето крива линия със заоблени ъгли, която се използва при кроенето на дрехи).
И тъй вземате белият картон и от единият му край измервате 12 см.

Начертавате линия и по нея изрязвате картона

Вземате отрязаното парче картон и го сгъвате на две. Това е вашата бъдеща картичка. После отбелязвате средата на картичката в горната и част и измервате 5,5см по страничните ръбове от двете страни. След като сте измерили вземате кривката и с нея очертавате две дъги, като внимавате да станат еднакви.

Изрязвате така очертаните дъги и вече имате тялото на вашето зайче.

Сега е ред на крачетата на зайчето. Вземате останалото парче бял картон и измервате две парчета картон с дължина 8 см и ширина 6 см. После с кривката очертавате двете крачета на зайчето. Крачетата трябва да са с лек наклон.

Следва ред на ушичките. За тях са ви необходими две картончета 5см на 7см. Основата на ушенцето е широка 4см. Отново с кривката ги очертавате така, че да са доста наклонени.

Дойде ред и на последните бели елементи. Това са мустаците на зайчето. За тях са ви необходими две ленти с ширина 3 мм и дължина 15см.
Изрязвате всички бели елементи и получавате това.

Сега е ред на розовият картон. От него се правят вътрешните части на лапичките и ушетата на зайчето, а също и неговото носле.

За крачето са ви необходими две картончета 4,5см на 6,5 см. От тях следвайки формата на бялата част се очертават двете розови части.
Картончетата за розовата част на ушетата са 4,5см на 6,5см и от тях следвайки наклона на белите части се правят вътрешните части на ушетата.
На крачетата освен средата на лапичката има и по 3 розови кръгчета на всяко краче. Те се правят с помощта на шаблона.

Очертаните части се изрязват и се получава това:

От розовият картон остана да се изреже една много важна част - нослето на зайчето. То обаче е във формата на сърце и тъй като аз нямам такъв шаблон ще ви покажа един много лесен начин за направата на сърце.
Вземате бяла хартия и изрязвате квадратче 3,3 на 3,3 см.

Сгъвате я на две и очертавате по външния ръб дъга, приличаща на голяма запетайка без точката.

Изрязвате по контура, отваряте и вече си имате готово сърчице.

Така полученото сърце използвате като шаблон и по ръба му очертавате върху розовият картон.

Изрязвате и имате носле за зайчето си.

Останаха очичките за зайчето. Те се правят като на гърба на лист черна гланцова хартия се очертават две малки кръгчета с шаблона и те после се изрязват.

Сега след като всички елементи са изрязани започва лепенето на нашето зайче.
Първо залепяте розовите части на ушетата и крачетата върху белите.

Следва цялостното сглобяване на зайчето. За целта отбелязвате средата на главата и средата на долната част и залепяте крачетата с лек наклон, така че част от тях да бъде под тялото. Залепвате и ушите от вътрешната страна на главата. Внимавате да стане симетрично.
Разполагате двете ленти на мустаците, така че да покриват част от крачетата и ги залепяте в средата, а върху тях слагате нослето сърчице. Над него залепяте очите и получавате готовата картичка зайче.

За бяло в очите на зайчето аз съм използвала бял маркер, но ако нямате такъв вие можете да използвате едно малко бяло кръгче срязано на две. Можете да видите кръгчето и как да го залепите в шаблона към тази картичка.

На базата на тази картичка Те4ето - Шарени хартийки изработи ШАБЛОН, който всички които желаят могат да използват, за да си направят такова зайче.

Можете да използвате този урок, за да направите картичка зайче. Или пък да направите ваше картичка, с която да се включите в нашата Трета игра - Сладурски животинки, която приключва в 12,30ч в понеделник 5 юли.

1 Comment:

Chiges said...

Еха, чудно е зайчето, много хубав урок :). Браво, Деси! Поздравления и за Течето за добрата работа- много е полезен шаблона, защото поне ние у дома нямаме такива кривки ;).